JazzOn - Jazzmusik

Louis Armstrong, även kallad "Satchmo" och "Pops", är en av de mest kända inom jazzen. Han var en amerikansk jazzsångare, trumpetare och kompositör, upptäckt av King Oliver i New Orleans.

Louis Armstrong var barnbarn till före detta förslavade afrikaner, växte upp i en mycket fattig familj i New Orleans, Louisiana. När han började på pojkskola i ung ålder så var det där han antagligen  först fick höra den kreolska musiken, en musik som spelades av ättlingar till fransmän och förslavade afrikaner, och innehöll element från båda kulturerna. 

Han hoppade av skolan som elvaåring och gick med i en pojkkvartett som sjöng på gatorna för att få pengar. Han lärde sig även att spela på gehör på kornett, av kornettspelaren Bunk Johnson.

Armstrong utvecklade sitt kornettspel i ett band på ett hem för "färgade hittebarn", dit han flera gånger sänts på grund av olika förseelser. Han fick sitt första arbete på ett dansställe på Henry Ponce’s där Black Benny blev hans guide och beskyddare. Han hämtade kol på dagtid och spelade kornett på kvällstid.

Louis Armstrong spelade stadens brassbandparader samt att han spelade i olika brassband och med Fate Marables orkester på en hjulångare på Mississippifloden samt i Kid Orys populära jazzband. Armstrong flyttade från New Orleans till Chicago för att ingå i King Olivers orkester som andrekornettist, men överglänste snart sin kapellmästare och idol.

11 Feb 2022